Milyen kávéfőzőt válassz otthonra?

Kávéházi élményre vágysz, vagy csak felhörpinted? Milyen kávéfőzőt válassz otthonra? 

Sokak nincsenek meg a mindennapi kávéjuk nélkül, teljesen érthető módon :) Nincsen jobb annál, mint korán felkelve, egy meleg feketét rituálisan kortyolgatva, kevergetve  merengünk még egy darabig, lebegve az álom és az ébredés között :) Ezt nem sok dologgal éljük át nap, mint nap…

De mit is válasszunk a reggeli meregénseinkhez? Mindenki másra esküszik, most adunk egy kis betekintést arra nézve, hogy mi alapján választhatsz, ill. miért érzel különbségeket!

Először hasonlítsuk össze a szemes és az őrölt kávét, hogy utána foglalkozzunk a modernebb változatokkal is!

Az őrölt kávék - valljuk be -, hogy kényelmi termékek. Ízre megközelítőleg ugyanazt tudják, mint a szemes kávék csak nyilván gyorsabban elkészíthetők, kevésbé macerás az egész kávéfőzési folyamat. A kávébabok már darált formában kerülnek csomagolásba, nem kell daráló, nem kell várakozás, pakolászás. Nem véletlenül szeretik nagyon sokan ezeket a termékeket. Érdemes megjegyezni, hogy az őrölt kávék is 100%-ban kávébabból készülnek, ebben a tekintetben semmi különbség a szemes kávé és az őrölt kávé között. Ezek sem tartalmaznak semmilyen hozzáadott anyagot pusztán más formában kerülnek csomagolásra. Ellenben ha szemes kávét vásárolunk, akkor rendelkeznünk kell otthon kávédarálóval vagy beépített darálóval rendelkező kávégéppel.

A szemes kávé nagy előnye, hogy az ízt sokkal jobban konzerválja. Az őrölt kávé esetében az első és az utolsó kávé között nagy differencia van. Az első lefőzött kávé sokkal aromásabb, mint az utolsó, mert a levegővel érintkezve elveszti a zamatát. Ezért is szokták a kávét légmentes csomagolásba tenni és ezért is ajánlott a zacskó kinyitása után  a lehetőségekhez képest minél jobban visszacsomagolni. A kávé ugyanis nagyon száraz és felveszi a levegő víztartalmát, amivel elveszti az aromájának egy részét. Ez a fajta aromavesztés a szemes kávékra is jellemző de sokkal kisebb mértékben, mint az őrölt változatban.

Ha a mega-kényelem fontos és kávéházi minőséget szeretnél…

A szemes kávé sokak kedvence, ami teljességgel érthető, hiszen frissen őrölt kávé zamata mennyei tud lenni. Viszont elég macerás az elkészítésük, hiszen az beépített örlővel rendelkező automata kávéfőző esetén folyton ügyelni kell a helyes beállításra és természetesen a rendszeres tisztításra. A szemes kávé esetében figyelmet kell fordítani a tárolás módjára is, ha azt szeretnénk, hogy a finom, friss ízüket sokáig megőrizzék. A legjobb, ha légmentesen zárható dobozban tároljuk, ezzel biztosítva kellemes aromájuk megőrzését.

Ezzel szemben a kávékapszulában az őrlemény mindig friss marad, nem veszít az ízéből sem pedig az aromájából. A kapszulás kávéfőző gépek kezelése egyszerűbb és kényelmesebb, hiszen a kapszula gépbe történő helyezése után egy gombnyomással hozzájutunk a kávénkhoz. Előnye még, hogy a szemes kávéból nem bontogatunk fel egyszerre több fajtát, a kapszulásból viszont különböző ízvariációkat is beszerezhetünk kedvező kiszerelésük miatt, így aztán kedvünkre válogathatunk belőle bármikor. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a gyártók ügyelnek arra, hogy ne legyen kompatibilis két vagy több márka kapszulás kávéfőzője, így adott márkájú géphez csak azonos márkájú kapszulát tudunk használni.

“Csak felhörpintem és már indulok is!”

Az instant kávéról nagyon sok téveszme kering az emberek között, pl.: mesterséges, nem is igazi kávé, egészségkárosító, adalékanyagok vannak benne, gyenge, stb. Valójában az instant kávé úgy készül, hogy a kávéból forró levegő segítségével elpárologtatják a benne lévő vizet, melynek hatására az kikristályosodik. Tulajdonképpen az így kapott granulátum az, ami az üvegbe kerül. Ezzel két tévhitet is megcáfoltunk, egyrészt igazi kávéból készül, másrészt nincsen szükség hozzá adalékanyagra, mert csak a halmazállapota változott meg. Kb. másfél deciliter vízzel felöntött egy kávéskanálnyi instant kávé koffeintartalma 65 mg. A kávé erőssége tehát függ az instant kávé és a hozzáadott víz mennyiségétől. Akár túl is adagolható, ha nem figyelünk! Az instant kávé nagy előnye, hogy elkészítése rendkívül időkímélő, nem igényel semmi extra technikát, nem kell hozzá kávéfőző, sem daráló, maximum egy vízforraló és pillanatok alatt iszogathatjuk a jó meleg kávénkat.

Ha végig olvastad ezt az összefoglalót, látható, hogy bármelyik terméket  is választjátok, mindnek megvan a maga előnye. Egy biztos, hogy nálunk bármelyikhez ragaszkodsz is a saját előnye miatt, a lehető legjobb minőséggel várunk!