A tökéletes eszpresszó készítése

A tökéletes eszpresszó készítése

A minőségi kávézás alapja a tökéletes eszpresszó készítése. Ez igaz akkor is, ha kávézóról van szó. Az eszpresszó készítés művészetének elsajátítása az alapja a
kávékészítésnek.

A kávékészüléket mindig melegen kell tartani. Ehhez a kiindulás az, hogy a kávékarok fel legyenek helyezve. A szűrőt főzés előtt tisztára és szárazra kell törölnünk.

Ha adagolós a kávéfőzőnk, akkor előválasztjuk az egy vagy kettő adagnyi őrleményt. Az őrlemény bekerül a szűrőbe, így ha helyére került minden, az őrlés automatikusan leáll. Ha úgynevezett pofozókaros a kávéfőzőkészülékünk, akkor a kart egyszer vagy kétszer kell meghúzni. Ha kézi adagolós a készülékünk, akkor az őrleményt a szűrőben található jelzések alapján adagoljuk. 

A tömörítés előtt még óvatosan egyengessük el az őrleményt a szűrőben. A cél az, hogy a szűrőben az őrlemény egyenletesen legyen elosztva. Ez lehet manuálisan is
végezni, de lehet már kapni, őrlemény elosztó készülékeket is. Ezután jöhet a tömörítés. Az őrlemény tetejére helyezzük el a tampert és erősen préseljük meg az
kávéőrleményt. A tampernek szorosan kell illeszkednie a szűrőtartóhoz, ezért fontos, hogy milyen átmérőjű tampert vásárolunk. A cél az, hogy az őrlemény egyenletes
ellenállást biztosítson a kávégépből jövő nyomásnak és víznek, ezáltal tud a szemcsék minden részéből kivonódni a kávé íze és a koffein.

Ha készen vagyunk az előkészítéssel, mielőtt felhelyeznénk a kart a fejre, mindenképpen engedjünk ki 3-4 másodpercig egy adagnyi vizet. Ez azért fontos,
mert egyrészt ez egyfajta előtisztítás és a fej optimális hőmérsékletét is ezzel a művelettel tudjuk megoldani. 

Ez utánfelhelyezzük a kart. Itt arra kell vigyázni, hogy soha ne feszegessük a kart, mert megsérülhet a fejben lévő tömítés. A felhelyezés után válasszuk ki a megfelelő
kávé adagot készítő gombra, ezáltal elkezdődhet a kioldódás. A kávé lefőzési ideje változó, az átlagos kivonódási idő 25-30 ml kávé esetén, pontosan 25-30 másodperc. Az elkészítés idejét a kávéban található robusta-tartalom befolyásolja. Minél több robusta van a keverékben annál rövidebb idő alatt főzhető le a kávé.

Válasszon eszpresszó keverékeink közül! Az Arabica és a Robusta kávék keverékének több változatát is megtalálja nálunk! Mi adjuk a minőséget, Ön főzze meg a legtökéletesebb eszpresszóját!