Éttermi felmérés a vendégek kávéfogyasztási szokásairól

Éttermi felmérés a vendégek kávéfogyasztási szokásairól

Manapság a kávé elengedhetetlen rituálé az emberek életében. Ki ne szeretné, hogy egy jó kávétól tele lesz energiával, emellett az ízvilága is mennyei. Mindenki választhat kedvére, akár feketén cukorral vagy anélkül, illetve tejes változatokban is. A Nespresso kávéfogyasztási felmérése után szemmel látható, hogy a 18-24 éves korosztály körében mennyire kedvelt kávétípus a jegeskávé vagy a latte macchiato.

Reprezentatív felméréssel 1000 főt kérdeztek meg az éttermi kávéfogyasztási szokásaikról. A mintában csak a magyar lakosság szerepelt, illetve átlagéletkoruk 18-64 évre tehető. A felmérés rávilágít arra is, hogy a hazai éttermi kávéfogyasztás is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. De ez miért is lehet? 

A kutatásból kiderül, hogy a magyarok kimagasló kávéfogyasztók. A megkérdezettek körében, több mint 750 ember ismerte be, hogy kávét fogyaszt, nagyobb részük pedig napi rendszerességgel.

Az étterembe járás célja szerint lehet, valamilyen családi vagy baráti esemény, évforduló, kikapcsolódás, illetve szórakozás is. Fontos megemlíteni, hogy a magyarok kevesebb, mint fele jár rendszeresen étterembe (havonta vagy ritkábban). Ám számszerűsíthetően mutatkozik az étterem megítélése, és az ott felszolgált kávé közötti egyezés. Sokak szeretnek egy jóízűt enni, majd ezután kávéval lezárni a fogást.

Ez számokban kifejezve pedig úgy néz ki, hogy az étterembe járók 80%-a iszik kávét az étel után. A legkedveltebb kávétípus az espresso, ami a rendelt kávék 60%-át teszi ki. Ezután következik 14%-ban a cappuccino, majd csak 13%-ban kedvelt típus a fekete kávé. A megkérdezettek 93 százaléka koffeintartalmú kávét fogyaszt, de számottevő, hogy nem a koffeintartalom miatt kedvelik, hanem a kávé ízvilága és az aromája a fő ok.

 

(kép forrása: termekmix.hu - A Nespresso HORECA kávéfogyasztási felmérését 1000 fő megkérdezésével végezték, az eredmények a 18-64 éves magyar lakosságra nézve.) reprezentatívak.

A felmérésből kiderül, a megkérdezettek csalódtak már éttermi, vagy kávézóban kapható kávé miatt, ez minden harmadik megkérdezett emberre igaz volt. Sokan javasolták, hogy volna mit fejleszteni az éttermekben kapható kávék színvonalán. Azonban az is tapasztalható, hogy az éttermek egyre inkább odafigyelnek a kávék minőségére. Magas kávé minőséget biztosító gépeket szereznek be, emellett különböző kávétermelő országok kávéit importálják.