Mit kell tudni a kávészemekről

Mit kell tudni a kávészemekről?

Bizonyára te is sokszor találkoztál már a kávék csomagolásán különböző jelzőkkel, mint például: arabica kávészemek, sötét pörkölésű; de ezek mit is jelentenek pontosan? Miben különböznek egyes kávébabok? Melyiket érdemes választani? Ebből a cikkből választ kaphatsz ezekre a kérdésekre!

Mik azok a kávészemek (kávébabok)?

A kávébabok a kávécserje magjai. A kávécserjének cseresznyére hasonlító termései vannak, amelyek belsejében a kávébabok találhatók. A piros színű termést eltávolítják a magok – vagyis a kávészemek körül, így nyerik ki a kávébabokat. Nagyjából 60 különböző fajta kávécserje létezik a világon, azonban közülük csupán 20 növénynek vannak olyan termései, amelyeket kávékészítésre lehet használni.

Hol terem a kávé?

A kávécserjék a trópusi környezetet kedvelik, éppen ezért a legtöbb kávé Brazíliából, Vietnámból, Kolumbiából és Indonéziából érkezik. Brazília a világ elsőszámú kávétermelő országa, hiszen ott a hőmérséklet tökéletesen megfelel a kávécserjéknek: megfelelő mennyiségű napfény és eső éri őket, valamint egész évben egyforma a hőmérséklet.

Hány féle kávébab létezik?

4 féle kávébabot különböztetünk meg egymástól:

  • Arabica
  • Robusta
  • Liberica
  • Excelsa

Ezek közül a legnépszerűbb az arabica, az a világ kávéinak 60%-át teszi ki. A második helyen a robusta áll, 25%-kal. A szupermarketek polcain főként arabica és robusta kávészemekkel fogsz találkozni.

Arabica vs. Robusto

Az arabica kávészemek íze lágy, enyhén érdeskés, már-már gyümölcsös, magasabb árfekvésű. A robusta ezzel ellentétben sokkal erősebb, kesernyésebb ízvilággal rendelkezik, illetve nagyjából 25%-kal több koffeint is tartalmaz, olcsóbb kávébab.

Az arabicának és a robustának is léteznek különböző fajtái, illetve egyes fajták ötvözetével is találkozhatsz.

Coffee blend vagyis a kávék keverése

Tudtad, hogy arabica kávébab és arabica kávébab között is van különbség? Más élményt nyújt Brazíliából-, Kolumbiából- vagy mondjuk Vietnámból érkező kávébab, így gyakran ezeknek a keveredésével is találkozhatsz.

Ha ’’coffee blends’ feliratot látsz a csomagoláson, akkor különböző területről érkező kávészemek mixéről van szó; ha a ’’single origin coffees’’ feliratot látod, akkor a kávébabok egy helyről származnak.

Nemcsak különböző területről érkező kávébabokat keverhetsz, hanem különböző fajtájú kávészemeket is, ebből kifolyólag nagyon sokféle ízű-, aromájú- és textúrájú kávé létezik a piacon.

Ezen kívül még a kávészemek pörkölésének módjával is tudjuk befolyásolni annak ízét.

Miért kell pörkölni a kávét?

A pörköléssel hozzák elő a kávészemekben rejlő aromát és ízt. A kávébabok eredetileg zöldek, puhák és nincs semmilyen illatuk. A pörkölés után nyerik el ezt a sötétbarna, már-már fekete színt és ezt követően lehet érezni a kávészemek intenzív illatát is. Többféle pörkölési eljárás létezik, amely elsősorban attól függ, hogy milyen típusú kávét készítünk.

  • Alapvetően három féle pörkölési szintet különböztetünk meg:
  • világos
  • közepes
  • sötét pörkölési szint.

Ezeknek a szinteknek 3-3 alszintjük van. Attól függően kell megállni az egyes pörkölési pontokon, hogy milyen jellegű kávét szeretnénk készíteni.

Melyik a legjobb kávébab és kávépörkölési szint?

Erre sajnos Neked kell megtalálni a választ. Mindenkinek más az ízlése, a preferenciája. Ebben az esetben nem létezik jó vagy rossz, a különböző variánsok és azok keverése tesz minden kávét egyedivé és különlegessé! Viszont van számodra egy tanácsunk: próbálj ki minél többet, kísérletezz, legyél merész, hisz csak így tudod eldönteni, hogy szerinted melyik a legjobb.