Mit jelent a kávé intenzitása?

Bizonyára Te is megfigyelted már, hogy a kávék dobozán egy számmal jelölik a kávé intenzitását. Egytől tízig minden számmal találkozhatsz a csomagoláson, de ez vajon mit is jelenthet? A kávé ízére utalhat? A koffeintartalmat jelenti? Vagy talán a kávé testességét tükrözi? 

Ebben a cikkben megtárgyaljuk, hogy mit is jelent a kávé intenzitása és adunk egy jó tippet arra, hogy hogyan találd meg a Neked megfelelőt!

Mitől függ a kávé intenzitása?

Az intenzitás a kávé testességétől és aromájától függ. Az alacsony intenzitású kávé állaga folyékony, vízszerű, színe sem erőteljes. Ahogyan növekszik a kávé intenzitásának az erőssége, úgy egyre sűrűbb, testesebb, sötétebb színű kávéról beszélünk.

Aromáját tekintve az alacsony intenzitású kávénak nincs sem erős illata, sem erős zamata. Minél erősebb egy kávé intenzitása, annál erőteljesebb az illata is. Gondolj bele, amikor eszpresszót készítesz egyből megcsapja az orrod a kávé illata, míg ez egy cappuccino esetében nem mondható el.

Mi a különbség az intenzitások között?

A kávé intenzitását általánosságban 3 kategóriába szokták sorolni.

1-4: ezek a kávék jellemzően nagyon lágyak és kellemes, enyhe az aromájuk.

5-7: a középső kategóriába tartozó kávék jellemzően gazdag aromával és testes textúrával rendelkeznek.

8-10: a legmagasabb intenzitású kávéknak erőteljes a zamata, testes, sűrű a textúrája, egy nagyon intenzív ízűek.

A kávé intenzitása összefügg a koffeintartalommal?

Ez az egyik legnagyobb tévhit a kávéfogyasztók körében, a kávé intenzitása és a benne található koffein tartalom között nincs kapcsolat. A kávé intenzitásának a száma azt jelöli, hogy milyen sötétre lettek pörkölve a kávészemek. Attól, hogy a kávé magas intenzitású, még nem biztos, hogy a koffeintartalma is magas. Ennek természetesen a fordítottja is igaz, egy alacsony intenzitású kávénak is lehet magas koffeintartalma.

Azoknál a kávéknál jelölik az intenzitást, amelyekhez nem kell tejet adni az elkészítés során, hiszen az elnyomja a kávébabok ízét és felhígítja a kávét. Ebből kifolyólag például a latte macchiató dobozán nem fogsz intenzitást jelölő számmal találkozni.

A nagyobb intenzitás egyenlő a magasabb minőséggel?

Nem, a nagyobb intenzitás nem egyenlő a magasabb minőséggel! Ez csupán egy tájékoztató a fogyasztónak. Minden ember más, másfajta ízeket, zamatokat szeretünk. Míg egyeseknek a roppant könnyed és lágy kávéitalokat fogyasztják szívesen, addig mások szeretik érezni a kávé erőteljes illatát és a testes, karizmatikus textúráját.

Hogyan válassz? – A tuti tipp!

A mondás úgy tartja, hogy a puding próbája az evés. Nos, ez a kávéra is igaz! Próbálj ki minél több fajtájú-, ízű- és intenzitású kávét! Kísérletezz, légy merész és fedezd fel a kávék csodálatos világát! Nagyon hamar azon fogod magad kapni, hogy már meg is van a kedvenced a reggeli ébredéshez és a délutáni uzsonnához is!

Íme pár példa!

Kezdésnek egy alacsonyabb intenzitású kávét próbálj ki. A René americano kapszula 4-es intenzitású, nem túl testes, kellően lágy. A René vaníliás kávékapszulája 5-ös intenzitású, azonban a kávé zamatát vaníliás utóíz követi. Ha merész vagy és valami igazán különlegesre vágyasz, akkor próbáld ki a René Lungo Forte kávékapszulát. Ez a kapszula 9-es erősségű, ami azt jelenti, hogy testes állagú és intenzív aromájú, erős kávéról beszélünk.