A Nespresso és a fenntarthatóság

Annak érdekében, hogy a reggelünket egy finom forró kávéval tudjuk kezdeni, a kávészemeknek egy nagyon hosszú folyamaton kell átesniük. Ez a folyamat sajnos nem minden esetben környezetbarát, hiszen a kávétermeléssel kapcsolatos főbb környezeti problémák közé tartozik a földirtás, a környezetszennyezés vagy az erdőirtás. Sajnos a kávétermesztés társadalmi problémákat is okoz, ilyen például a kávétermesztők alacsony bére és hosszú munkaideje.

A Nespresso a fenntarthatóság érdekében 3 pillérrel rendelkező programot követ, amit AAA Programnak hívnak. Az AAA egy kávébeszerzési program, amelynek célja, hogy biztosítsa a minőségi kávé folyamatos ellátását, miközben javítja a gazdálkodók megélhetését, illetve védi a környezetet.

Íme a pillérek:

  1. Minőség
    A magasabb minőségű kávébabok termesztésével a farmerek sokkal magasabb árat tudnak elkérni a kávészemekért, ezáltal növekedik a bevételük és újabb piacokat tudnak meghódítani.

  2. Hatékonyság

    A termelékenység javításával a kávétermesztők stabilitását segítik, amely során hosszútávon stabil, biztos jövedelemre tudnak szert tenni.

  3. Társadalmi-és környezeti felelősségvállalás

    A szociális-és természeti jólét fenntartását és fejlesztését is segítik. Védik a természeti tőkét és segítik annak optimálás kihasználását.

Az AAA programnak köszönhetően 2021-ben a Nespresso lett a világ legfentarthatóbb cége a kávéiparban!

A Nespresso kapszulák

A kapszulák újrahasznosított alumíniumból készülnek, amelyet használat után vissza tudunk juttatni a gyártóhoz, aki a megfelelő eljárással feldolgozza azt: a zaccot komposztálja az alumíniumot pedig újrahasznosítják.

Az alumínium kitűnő választás a kapszulák elkészítéséhez, hiszen végtelen alkalommal újra lehet hasznosítani, így a kapszuláinknak sosem kell a szemétben landolniuk. A használt kapszulákból több, különböző termék készülhet: a konzervdoboztól kezdve, a biciklin át egészen a számítógépig.

A Nespresso kávégépek

A Nespresso kávégépek precízen optimalizálják az erőforrásokat, ami azt jelenti, hogy csakis a szükséges mennyiségű vizet és energiát használja fel a kávé elkészítésekor. Ezáltal nem történik pazarlás, hiszen a kávéból is éppen annyi van a kapszulában, ami egy finom csésze kávé elkészítéséhez szükséges.

A Nespresso minden lehetőséget megragad arra, hogy a kávétermesztést és a kávékészítést a lehető környezetbarát módon tudjuk végrehajtani. Természetesen a fentebb leírtak csak a jéghegy csúcsa, a Nespresso által megfogalmazott pillérek részletei ennél jóval összetettebbek. Ami számunkra fontos, hogy ma már a kávéfogyasztást is meg tudjuk oldani környezettudatosan, kevés energiafelhasználással.