A kávé története

A kávé története

A kávét legendák övezik. 

Két legendás történet is van, ami közszájon forog, az egyik etióp történet, a másik jemeni. És ahogy a mítoszokban, mondákban, legendákban, mesékben már megszoktuk, semmi nem bizonyított, de mindennek van igazság magja, így a kávé két leghíresebb legendájának nincsenek valódi bizonyítékai.

  • Egyiptomi legenda

850-ben a Kaffa területen egy pásztor legelni vitte a kecskéit. Egy idő után arra lett figyelmes, hogy a kecskék szuper aktívakká váltak. Nagyon csodálkozott, mert nem tudta, hogy mitől lehetséges ez. Egy kis idő múlva észrevette, hogy egy piros termésű bokorról legelésznek. Kíváncsi ember lévén ő is megkóstolta a bogyót. Amikor elfogyasztotta magán is azt tapasztalta, mint a kecskéin, hogy a bogyó élénkítő hatással van az ő szervezetére is. Leszedett egy marék bogyót a bokorról és szaladt az elöljáróhoz, hogy elmesélje, micsoda felfedezésre tett szert és átadott a bogyókból neki. Az elöljáró azonban nem hitte el a csodálatos hatást és tűzre dobta azokat. Ahogy pörkölődtek a bogyók a tűzben, kellemes illat áradt szét, ami az elöljáró kíváncsiságát is felkeltette. Végül főzetet készítettek belőle és immár az előljáró is elismerte az élénkítő hatását a termésnek. Később hosszú imák során használták már ezt a főzetet, hogy ébren tudjanak maradni.

  • Jemeni legenda

Ez a történet is egy pásztorról szól, aki a sivatagban a hosszú úttól meggyötörve már fáradt volt. Próbált élelmet keresni magának és a kecskéknek is. Talált egy bogyós bokrot amiből a kecskék legelésztek és ő is evett a bogyóiból. Mivel annyira nem ízlett neki és keménynek is találta, úgy gondolta, hogy a tűzön kicsit megpirítja. Azt vette észre, hogy a tűzön pörköléstől ugyan levált a külső kérge a bogyónak, de a belseje nem puhult meg, csak megpörkölődött. Fogott két követ és összetörte, majd a forró vízbe dobta, hogy levés szerű italként fogyassza. Miután a forró lét megitta, azt tapasztalta, hogy élénkebbé vált. Begyűjtött a furcsa bogyókból a tarisznyájába és amikor visszatért a városba, mindenkinek elmesélte, hogy micsoda felfedezésre tett szert. Mások is megkóstolták az italt és azóta is fogyasztják.

Jemenbe a valóságban is elterjedt a kávé fogyasztási szokása. Mivel alkoholt nem lehetett fogyasztani idővel kávéházak nyíltak. Vízipipázás közben kávét fogyasztottak, így éltek társadalmi életet ezekben a kávézókban. A kávézók egyfajta társasági élet központjai lettek, zenéket hallgattak, játszottak, politika, társadalmi vitákat folytattak.

  • A kávé európai útja

Az oszmán birodalom amikor megtámadta Európát, akkor franciák segédkeztek az osztrákoknak visszaverni őket. A törökök elmenekültek az osztrák területről hátrahagyva mindent, köztük a kávét is. Ekkor kóstolták meg először európába a kávét. Bécsben a török kávé jellegzetes zaccosság nem tetszett, ezért filtereket kezdtek használni, az átszűrt kávét tejjel és cukorral kezdték fogyasztani. Így született röviden ismertetve a bécsi kávé. 

A kávézás idővel elterjedt Olaszországban és Franciaországban is, majd lassan kezdtek kávézókat nyitni. Nem a mai értelemben vett kávézók voltak ezek, hanem lebuj-szerű helyek. Ekkor lett híres az a mondás, amikor a férj a kávézóból hazatért és hárította az asszony közeledését, hogy “Most ittam egy kávét”. Az egyház ördögtől valónak tartotta a kávézást, mivel muszlimok által került be Európába. 

Az 1600-as években a Hollandok átvitték Közép-Amerikába a kávét és ott kezdték termeltetni az európaiak részére. Erre a termelésre már ekkor, az 1600-as évek elejétől egy Kelet-Hollandi cég nemcsak európai országok részére kezdett szállítani kávét, hanem ázsiai országok részére is. Ekkor még maga a kávézás továbbra is csak a gazdagok itala volt és a kávéházakat csak férfiak látogathatták. 

Az 1700-as évektől kezdett egyre inkább szélesebb körben elterjedni a kávé fogyasztása. Ekkora már az egyház is megbékélt a vele. A franciák a kávét átvitték a Karib-tengeri szigetekre és ott kezdtek el termelni, a portugálok Brazíliában, a spanyolok Közép-Amerikában. A környező országok termelése miatt, Amerikában is teljesen elterjedt a kávé használata. 

A polgárháború idején már teljesen megszokott volt a kávé fogyasztása, a katonák is itták a fronton. Sőt az I. Világháború idején Amerikában találták fel az instant kávét, hogy a katonák a háború alatt is tudják fogyasztani az élénkítő nedűt. 

A kávé olyan őrült tempóban terjedt, hogy végül a hamisítani is kezdték, babot, szóját, kávézaccot kevertek az eladott kávéba. A minőségi kávé visszatérésére a II. Világháború utáni időszakig kellett várni, amikor az olasz kávégépek el kezdtek terjedni az egész világon.