Ó Cappuccino

Ó Cappuccino

A világon a legtöbbet fogyasztott tejes kávéital a cappuccino. A cappuccinot ugyanolyan legendák, különböző történetek övezik, mint magát a kávét is. Két elmélet is van, az egyik szerint a kapucinus szerzetesek barna ruhája ihlette a cappuccino nevét, mások szerint a olasz származású a név, ugyanakkor a bécsi kávékultúrában is régóta jelen van a kapuziner. Egyszóval, senki nem tudja valódi eredetét. A legtöbben az olasz kávékultúrához kötik. Az első feljegyzések a cappuccinorol az 1930-as évekből erednek. Ekkor még az eszpresszógépek bonyolultak és hatalmasak voltak, ezért csak kávézókban használták és kizárólag baristák üzemeltették őket. 

Az olasz kávékultúra már akkor magában foglalta azt, hogy órákig ücsörögtek ezekben a speciális kávézókban az emberek, eszpresszót, cappuccinot, cafe latte-t és egyéb italokat fogyasztottak beszélgetés és olvasás közben. A korabeli fotók azt mutatják, hogy a cappuccinót “bécsi” stílusban szolgálták fel, vagyis tejszínhabbal és fahéjjal vagy csokoládéreszelékkel. 

A változás a II. Világháború után állt be a cappuccino történetében. A kávé minősége az egész világon az olaszoknak volt köszönhető,  mivel jobb és könnyebben kezelhető kávégépekkel rukkoltak elő. Ekkor Olaszországban a cappuccino készítését is tovább fejlesztették és egyszerűsítették. A már említett kávégépek által a ma ismert cappuccinot már el is tudták készíteni. 

Jó minőségű eszpresszó, párolt és habos tej, krém és kis, előmelegített porcelán, amibe a kávé különlegességet töltötték. Ezzel a lendülettel egész Európát és Angliát meg is hódította. Később az egész világon is elterjedt. Magyarországon Olaszország közelsége miatt szintén hamar bekerült a fogyasztói szokások közé. Az 1970-es évektől még inkább szárnyra kapott, mert ekkortól egyre jobb készülékeket tudtak Magyarországon is már alkalmazni, így a kávéházi kultúra részévé vált teljesen a cappuccino fogyasztása is. 

A specialty kávé kultúra megjelenésével több más tejes ital is megjelent, beleértve a cortadot, cafe lattet vagy a flat white-ot, de a cappuccino máig őrzi vezető helyét.

Hogyan készül az igazán jó cappuccino?

Klasszikus sűrű tejkrémes és újhullámos cappuccino

Első lépés az eszpresszó készítése. A szűrőkosár száraz és tiszta legyen, hogy a legjobb minőségű eszpresszó készüljön. Legyen frissen őrölt a kávé. Jól le kell nyomogatni, úgyhogy a szűrőkosárban a kávé vizszintes legyen. Kezdjük el a főzést. 

Közben készítsük el a tejkrémet is. Ha kávégéppel készítjük, akkor a vízgőzt előtte engedjük ki. És utána álljunk neki a krém készítésének. A tejkrémet ne melegítsük túl. A legjobb hőmérséklet a 60 celsius fok. Ezen a hőfokon a tejcukor karamelizálódik és édes lesz a tej. Ha túlmelegítjük, akkor a tejcukor megég és ettől kesernyés lesz a tej. Ha a tejkrémbe került buborék, az ki lehet ütögetni óvatosan úgy, hogy az előkészítő pulthoz ütögetjük a tejkrémtartót.

Összeöntés előtt a kávét kicsit kevergessük meg, majd a klasszik cappucino-nál egyből a tejhabot öntsük rá a kávéra. A sűrű tejkrém van a tejhabkiöntőben felül, alatta az úgynevezett vékony tejkrém. Ezt is nyugodtan a másik csészében lévő kávéra tölthetjük. Ha megfigyeljük a két cappuccino tejes állagát, látható, hogy a klasszikusnak sűrűbb, nehezebben hajtható a tej-rétege, míg az újhullámos cappuccino tejhabja lazább szerkezetű, könnyebben keverhető.

Készítsen bármilyen cappuccinot is, az alapanyagokért forduljon hozzánk bizalommal, mi a tökéletes minőséget biztosítjuk az Ön számára! <3