Kávétípusok - felszolgálás szerint

Kávétípusok - felszolgálás szerint

“Egy feketét, röviden!” - így is leadhatjuk a rendelést, de kifinomultabb ízlésről tanúskodik, ha espressot, ristrettot vagy esetleg doppio-t kér… Ehhez azonban ismernie kell a kávétípusokat is. 

Tej nélküli feketekávék:

  • Espresso – 6,5-7,5 g kávéból készül, a főzési ideje 20-30 sec., a teljes mennyisége 30-45 ml.
  • Ristretto – hasonló, mint az espresso, de kisebb mennyiségű vízzel készül, 22,5-25 ml lesz a teljes mennyiség. Tévhit, hogy ez erősebb, mint egy espresso, mivel rövidebb idő alatt készül el.
  • Doppio – két adag espresso egy csészében

Tejjel készült kávék:

  • Caffe’ Latte (Café au Lait) – espresso-hoz forró tejet öntenek (vagy forró tejhabbal)
    • Flat white - dupla espresso tejhabbal a tetején
  • Café con leche (tejeskávé) - 50 % espresso, 50 % tej, 140-200 ml
  • Rövid Macchiato – espresso tejhabbal és a kávé habjával a tetején
  • Hosszú Macchiato – dupla espresso, tejhabbal és a kávé habjával a tetején
  • Latte Macchiato – kávéból, tejből és tejhabból, magas pohárban felszolgált ital, először a forró tejet adagolják a pohárba, majd a forró kávét ráöntik
    • Melange - a Latte Macchiato aljára egy réteg méz is kerül
  • Cappuccino – ⅓ mennyiségű kávéhoz (espresso), ⅔ mennyiségű tejhabot adnak
  • Americano – espresso kávéhoz egy adag forró vizet adnak
  • Mocha - espresso, egy adag csokoládé és tejhab
  • Irish coffee (ír kávé) - espresso, whiskey, tejhab 

Jeges kávé:

  • Frappé - espresso, tej és zúzott jég 

Ezek a népszerű verziók, de természetesen - ahány ház, annyi szokás - léteznek úgy baristák által kigondolt (újragondolt) kávéköltemények, mint fogyasztók által alkotott kombinációk.