Kávétípusok - felszolgálás szerint
Kávétípusok - felszolgálás szerint
“Egy feketét, röviden!” - így is leadhatjuk a rendelést, de kifinomultabb ízlésről tanúskodik, ha espressot, ristrettot vagy esetleg doppio-t kér… Ehhez azonban ismernie kell a kávétípusokat is.
Tej nélküli feketekávék:
- Espresso – 6,5-7,5 g kávéból készül, a főzési ideje 20-30 sec., a teljes mennyisége 30-45 ml.
- Ristretto – hasonló, mint az espresso, de kisebb mennyiségű vízzel készül, 22,5-25 ml lesz a teljes mennyiség. Tévhit, hogy ez erősebb, mint egy espresso, mivel rövidebb idő alatt készül el.
- Doppio – két adag espresso egy csészében
Tejjel készült kávék:
- Caffe’ Latte (Café au Lait) – espresso-hoz forró tejet öntenek (vagy forró tejhabbal)
- Flat white - dupla espresso tejhabbal a tetején
- Café con leche (tejeskávé) - 50 % espresso, 50 % tej, 140-200 ml
- Rövid Macchiato – espresso tejhabbal és a kávé habjával a tetején
- Hosszú Macchiato – dupla espresso, tejhabbal és a kávé habjával a tetején
- Latte Macchiato – kávéból, tejből és tejhabból, magas pohárban felszolgált ital, először a forró tejet adagolják a pohárba, majd a forró kávét ráöntik
- Melange - a Latte Macchiato aljára egy réteg méz is kerül
- Cappuccino – ⅓ mennyiségű kávéhoz (espresso), ⅔ mennyiségű tejhabot adnak
- Americano – espresso kávéhoz egy adag forró vizet adnak
- Mocha - espresso, egy adag csokoládé és tejhab
- Irish coffee (ír kávé) - espresso, whiskey, tejhab
Jeges kávé:
- Frappé - espresso, tej és zúzott jég
Ezek a népszerű verziók, de természetesen - ahány ház, annyi szokás - léteznek úgy baristák által kigondolt (újragondolt) kávéköltemények, mint fogyasztók által alkotott kombinációk.