Az otthon kávézás művészete 2.

Az otthon kávézás művészete 2.

A technológia

Filteres kávéfőzés

Filteres kávé vagy csepegtetett kávé. A legkönnyebb elkészítési módja a kávénak, mert nem kell hozzá túl sok eszköz. A legmegfelelőbb kávék ehhez a készítési módhoz a legvilágosabb (blonde) pörkölésű kávék. Szükségünk lesz csészére / csészékre, tölcsérre, és szűrőpapírra. A kávé készítése előtt az összes eszközt elő kell melegíteni, hogy ne hűtsék le a vizet. Az őrölt szemek ideális nagysága ez esetben kb. a kristálycukor méret. A kávé víz aránya többféle lehet. A kioldást megelőzi az áztatás, amikor átnedvesítjük a kávét, ez kb. 30 másodperc. Ezt követően szép, lassan adagoljuk a vizet.

Kotyogós kávéfőzés

A jó öreg kotyogóst ki ne ismerné? Kinek nem hallotta még ezt a jól ismert hangot? És ki ne tudná, hogy hogyan készítsen el ezzel a kávéfőző típussal egy jó feketét? A metódus ugyan ismert lehet, de egy két jó tanács mindig jól jöhet. A víztartályba érdemes közel forrásban lévő vizet használni. A hő befolyásolja a kávé ízét. Ha minél tovább éri a kávé őrleményt, annál keserűbb lesz. Emelett annál több koffeint is veszítünk a kávé készítés során. Az őrlemény mérete a filteres és a presszó kávé közötti méret, nem jó ha túlságosan nagy méretű az őrölve, mert befulladhat a kávéfőző, de az sem jó, ha túlságosan finom az őrlemény, mert a végeredmény zaccos lehet. A legideálisabb a villanytűzhely, mert a láng nem éri az eszköz oldalát. Ha gáztűzhelyet használunk, akkor arra kell törekedni, hogy a kávéfőző alját melegítsük csak. 

Presszó kávéfőzés

Presszógépek természetesen nem olcsók, de ha szeretnénk tökéletes kávékat készíteni érdemes megfontolni, hogy vásároljunk egyet. A vásárlás során a legfontosabb szempont amit figyelembe kell vennünk, hogy a gép megfelelő nyomást tudjon biztosítani. Ma már válaszhatunk szemes kávét igénylő, frissen daráló változatból, illetve őrölt kávéval dolgozó kávégépek közül, illetve a kávéitalok beállításának is számtalan formája létezik… de választhatunk manuális nyomással vezérelt gépeket is. Ebben az esetben kisebb nyomással tudjuk elérni azt a hatást, amit szeretünk a presszó kávéban. Előmelegítéssel kell kezdenünk. Az őrlemény ideális mennyiségét is beállítja az egyes kávéitalokhoz az “okosabb” gép, de akár magunk is megadhatjuk.  Az optimális idő a kioldódásra fél perc.Az ínyencek inkább manuális kávégépet használnak, mert lehet a víz hőmérsékletével játszani, és ezáltal különböző ízeket elérni. A végeredmény pedig minden esetben egy kiváló kávé crema réteggel a tetején. 

Ez csak három kávéfőzési lehetőség, de számtalan lehetőség várja, hogy a tökéletes kávéját elkészíthesse otthon. Kísérletezzen a gazdagabb ízvilág elérésért. Mi tanácsainkkal továbbra is segítjük! Válasszon termékeinkből, ami a legjobb minőséget képviselik! Jó kávézást otthon is!