Kis olasz kávé történet

Kis olasz kávé történet

 "Il caffè è la colazione degli dei" azaz "A kávé az istenek reggelije".

Egy olasz utazáshoz hozzátartozik egy finom olasz kávé elfogyasztása. Az olasz kávé története pedig rendkívül izgalmas, nem véletlen, hogy az olasz kávékultúra meghatározó lett az egész világon.

 A "caffé" szó az olasz nyelvből származik és azt jelenti "kávézó" vagy "kávéház". Az olasz "caffé" szót először a 17. században használták a kávéfogyasztás népszerűsítésére a Velencei Köztársaságban. A kávézók akkoriban a társadalmi találkozóhelyeknek és a kulturális centrumoknak számítottak, ahol az emberek beszélgethettek, zenét hallgathattak és játszhattak. Azóta a "caffé" szó világszerte elterjedt fogalommá vált.

Azt is kevesen tudják, hogy Trieszt volt az egyik fő központja a kávé terjesztésének Európában és világszerte. Trieszt a 17. században az egyik legfontosabb kikötője volt az Oszmán Birodalomnak. A kávét először az arab országokból importálták Triesztbe, ahol aztán a kereskedők továbbadták Európában. Az olasz kávézás hagyománya Triesztben kezdődött, és az ottani kávézók szolgáltak mintaként más európai városok számára. Manapság az olasz kávék sokféle formában készülnek, beleértve a klasszikus espresso-t, a cappuccinot, a latte macchiatot és másokat. Az olasz kávék különösen népszerűek Európában, de világszerte is elterjedtek és népszerűek.

 Az olaszok hozzájárultak a főzési módok fejlesztéséhez is. Az espresso kávé elkészítési módját valószínűleg több olasz kávé szakértő is fejlesztette, de a nevük ma már nem ismert. Az első ismert espresso gép 1901-ben jelent meg, és azt Luigi Bezzera tervezte és építette meg. Ő volt az első espresso kávégép fejlesztője, amelynek segítségével a forró vizet magas nyomással vezethette át a kávéörleményen. Luigi Bezzera találmánya megalapozta a modern espresso kávé elkészítési módját, amely ma is használatban van.

 Az olaszok nagyon büszkék a kávéikra, és számos mondásuk van a jó kávéról. Az egyik leggyakrabban hallható olasz mondás: "Un buon caffè non ha bisogno di zucchero" azaz "A jó kávénak nincs szüksége cukorra". Azt jelenti, hogy egy jó kávénak magában kell jó íze lennie, és nem kell hozzá semmi más, például cukor, tej vagy más ízesítő.