Fedezze fel a 20. század legikonikusabb kávézóit!

Fedezze fel a 20. század legikonikusabb kávézóit!

A kávézók az évtizedek során nem csak koffein-löketet és finom kávét nyújtottak, hanem olyan helyekké váltak, amelyek kulturális találkozóhelyként – mondhatni - a  korabeli „közösségi média” színtereként is szolgáltak.

Az 1900-as évektől a 20. század jelentős részében számos ikonikus kávézó nyitotta meg kapuit a világ minden táján és többek között itt cseréltek információt a társadalom bizonyos rétegei... Ezek a helyek inspirációt nyújtottak, megihlették a művészeket, költőket, írókat és kor intellektuális embereit is. A következőkben bemutatunk néhányat a 20. század leghírhedtebb kávézóiból. Nosztalgiázzon velünk!

  1. Café New York – Magyarország, Budapest: A Café New York Budapest egyik legelőkelőbb és méltán híres kávéháza. Az 1894-ben megnyitott épületben a szecessziós stílus minden részletében visszaköszön. A belső tér aranyozott díszítésekkel és freskókkal díszített falaival nyűgözte le a betérőket. A múlt század íróinak, művészek és kulturális személyiségek kedvelt találkozóhelyévé vált. Itt érezhetjük még ma is a nosztalgikus hangulatot és élvezhetjük a kávézás különleges élményét.
  2. Café Sperl – Ausztria, Bécs: A Café Sperl egy bécsi kávéház, amely az 1880-as évek óta működött. A belső tere megőrizte az eredeti bécsi kávéházi stílust, és az itt kínált kávé a hagyományos bécsi íz élményt nyújtotta. A Café Sperl a bécsi kávéházak hagyományát őrzi, és továbbra is vonzza a helyieket és a turisták áradatát.
  3. Café Hawelka – Ausztria, Bécs: A Café Hawelka a főváros egyik legendás kávéháza. Az 1930-as években kezdte meg működését azóta is híres specialitásaival, például a híres mákos rétesével és a bohém hangulattal. Az évek során a kávézó a művészek és intellektuális emberek találkozóhelyévé avanzsált.
  4. Café Central – Ausztria, Bécs: A Café Central a bécsi kávéházi kultúra ikonikus része. Az 1876-ban megnyitott kávézóban olyan nagyformátumú hírességek fordultak meg, mint Sigmund Freud és Leo Trotsky. A belső tér a bécsi szecesszió stílusát tükrözi, és az itt fogyasztott kávé igazi bécsi élményt nyújt.
  5. Café Imperial – Csehország, Prága: 1914-ben megnyitotta meg kapuit, melyet követően hamar a Café Imperial lett Prága egyik legelismertebb kávéháza. A belső tere art-deco stílusban pompázik, és a elképesztően szép díszítések és csillárok lenyűgözik a vendégeiket. A kávézó híres a kávékülönlegességeiről és a mára tradicionális cseh süteményekről.
  6. Café de Flore – Franciaország, Párizs: A neves kávézó Párizs Saint-Germain-des-Prés negyedében található, és a 20. században a művészek és intellektuális emberek találkozóhelye volt. A Café de Flore az előkelő belső tereivel és bámulatos teraszával vonzotta a világ különböző tájáról érkező látogatókat.
  7. Café de la Paix – Franciaország, Párizs: Ez a kávézó a Párizs ikonikus operaháza, az Opéra Garnier közvetlen közelében található. A 19. században a művészek és írók gyakori találkozóhelyeként vált ismerté. A Café de la Paix különleges egyedi hangulatával és csodálatos építészeti részleteivel lenyűgözi a betérőket.
  8. Caffè Florian - Velence, Olaszország: Az 1720-ban alapított Caffè Florian az egyik legrégebben működő kávézó a világon. Az 1900-as években Velence kulturális központjává avanzsált, és azóta is a város nevezetessége és turistalátványossága maradt.
  9. Café Savoy – Finnország, Helsinki: A Café Savoy Helsinki legismertebb és legnépszerűbb kávézója. Az art deco stílusban épült épületben található kávézó elegáns stílusa és gyönyörű belső tere vonzza a vendégeket. Itt megkóstolhatja a híres finn kávét és élvezheti a nosztalgikus hangulatot.
  10. Café Tortoni – Argentína, Buenos Aires: 1858-ban alapították a Café Tortoni-t és ezzel az egyik legrégebben működő kávéház Buenos Airesben. Ez a magával ragadó és egyben ikonikus helyszín az argentin kultúra központjává vált, ahol a művészek, írók és zenészek, művészek találkozhattak. A kávézó belső tere klasszikus stílusban tündököl, és a híres tangó előadások is megtalálhatók itt. 

A fenti csak néhány példa a 20. század legikonikusabb kávézóira, amelyek a kávézás kultúráját és a művészvilág találkozóhelyeit jelentették Európa szerte.